Nestárnoucí klasika se dá připravit na mnoho způsobů a stále chutná výtečně.  Dobrou zprávou je, že dodá tělu vitamíny, minerály, stopové prvky, ale obsahuje i další užitečné látky, mimo jiné se jedná o vlákninu a důležité antioxidanty. Ty pomáhají tělu v boji se stresem a znečištěným prostředím.

Zajímavostí je, že mrkev je zdravější po tepelné úpravě. Syrová má tuhé buněčné stěny, takže tenké střevo absorbuje jen nepatrné množství beta-karotenu. Při tepelné úpravě se přemění více než polovina této látky na vitamin A. Podle některých studií má beta – karoten i nezastupitelné místo v boji proti nádorovému onemocnění. Mrkev je vhodné konzumovat vždy s menším množstvím tuku, aby se náležitě vstřebaly všechny látky rozpustné v tucích.

Mrkev skladujte v chladném a temném prostředí a pravidelně kontrolujte její kvalitu. Doporučujeme ji zbytečně nepřipravovat předem, aby nedošlo zbytečně k oxidaci, která by zničila vitaminy a důležité živiny. Podívejte se na následující inspiraci.

Česká dušená mrkev

Ingredience:

500 g mrkve

4 lžíce másla

1 lžíce cukru

1 lžíce hladké mouky

Citronová šťáva, špetka soli

 

Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka či nudličky. Podlijte trochou vody, osolte a přidejte kousek másla. Na mírném ohni duste doměkka. Poté zaprašte zlehka moukou a zasmahněte.  Podlijte, přislaďte a prohřejte. Na konec přidejte dle chuti citronovou šťávu.

Francouzské mrkvové hranolky

Ingredience:

500 g mrkve

30 g másla

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce cukru

125 ml jablečného octa

1 lžíce dijonské hořčice

1 nasekaná petrželová nať

Čerstvý mletý pepř, sůl

 

Mrkev oškrábejte a nakrájejte na tenké hranolky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte olivový olej a osmahněte hranolky ze všech stran. Po chvilce přidejte lžíci cukru a nechte mírně zkaramelizovat. Zalijte vínem nebo moštem, přidejte francouzskou hořčici a cca 10 minut na mírném varu poduste. Až se téměř všechna voda odpaří a zůstane jen lehce zahoustlá šťáva, osolte a opepřete. K mrkvi přidejte nasekanou petrželovou nať.

 

Dušená mrkev neomrzí