Máte doma ještě plnou spíž čokoládových figurek ze stromečku, nebo dokonce zajíčky a čokoládová vajíčka z Velikonoc?  Pak je právě teď ten správný čas je spotřebovat!

Jenže co když se vám stane, že otevřená čokoláda bude obsahovat šedivý povlak? Většina z nás si myslí, že je to na závadu a lahodná sladkost letí okamžitě do koše. To je ale velký omyl. Tento senzorický defekt vznikl kvůli špatnému skladování (střídavě nižší či vyšší teploty) a signalizuje ztuhlý tuk. Proto se povlaku také říká tukové výkvěty. Při vyšší teplotě se tuk přítomný v čokoládě roztaví, a pokud se teplota sníží, opět ztuhne a zanechá povlak. Taková čokoláda není (pokud nevypršel datum spotřeby) na závadu, ale může mít horší chuťové vlastnosti. To ale nebrání tomu, abychom ji spotřebovali a udělali si ovocné fondue. Můžeme při tom využít třeba starší banány, kiwi, pomeranče nebo ananas. Vaší fantazii se meze nekladou.

 

Ingredience na 1 fondue nádobu:

200 g čokolády

6 lžic kondenzovaného mléka

2 lžíce pomerančové šťávy – není podmínkou

pro zpestření nasekanou hrst oříšků

 

Postup:

Čokoládu rozlámeme na malé kousky a rozpustíme ji na mírném ohni v kondenzovaném mléce. Vmícháme pomerančovou šťávu a nakonec přidáme nasekané ořechy. Nyní už jen napichujeme na připravené jehlice libovolné ovoce a namáčíme v připravené směsi. Pokud bude čokoláda tuhnout, stačí do ní dolít kondenzované mléko.

 

 

Čokoláda s šedivým povlakem do koše nepatří
Označeno: