Máme tu pro vás další radu, jak se chovat při nákupu potravin za účelem neplýtvání.  Z mnoha spotřebitelských průzkumů jasně vyplývá, že způsoby označování data spotřeby u potravin a rozdíly mezi údaji „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“, vyvolávají u spotřebitelů značný zmatek.

Tentokrát se tedy zaměříme, jak se orientovat v označení potravin:

MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST DO: takto označené potraviny můžete bezpečně konzumovat i po uvedeném datu, v případě, že jsou správně skladovány a obal není poškozen. Takové datum naleznete na spoustě potravinách. Jde o potraviny typu – konzervy, sušenky, čokoláda, těstoviny. Pro konzumaci tedy stačí držet se posuzování zrakem a čichem.

SPOTŘEBUJTE DO: takto označené potraviny nekonzumujte po uplynutí data. Takové datum naleznete na rychle se kazících potravinách, jako jsou ryby, čerstvé maso, apod. Při skladování se řiďte pokyny skladování na obalu.

 

 

Datum spotřeby