Okoral vám chléb a opravdu nevíte, co s ním? Sáhněte po britské klasice. Opravdové chlebové omáčce – bread sauce – kterou si na ostrovech vařili už ve středověku.

Tradiční britská chlebová omáčka. Foto: Shutterstock
Tradiční britská chlebová omáčka. Foto: Shutterstock

Složení receptu:

  • 300 ml mléka (stačí polotučné)
  • 150 ml smetany ke šlehání (nebo šlehačky)
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 75 g odřezků chleba (použijte okoralý, nebo klidně ten, co přechováváte v mrazáku)
  • 25g másla
  • sůl a pepř na chuť

Doba přípravy: 5 minut

Doba vaření: 10 minut

Jak postupovat:

1. Vložte mléko, smetanu a celou oloupanou cibuli s bobkovým listem do velkého hrnce a začněte vařit.

2. Po přivedení k varu vypněte hořák a nechte zhruba 10 minut odstát.

3. Vyjměte cibuli a bobkový list a přidejte do hrnce chlebové drobky. Mělo by jít o měkčí části chleba, kůrky před vhozením do směsi rozmixujte, jinak nedocílíte toho, aby byla omáčka hladká.

4. Míchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

5. Přidejte máslo, směs promíchejte a podle chuti dosolte a opepřete.

Autor receptu: Love Food Hate Waste

Co se starým chlebem? Recept na tradiční britskou chlebovou omáčku
Označeno: