Občas se každému z nás stane, že nakoupíme více zeleniny, než se nám podaří spotřebovat. Přitom je nám líto ji vyhodit. Proto přinášíme jedinečný recept na skvělou čalamádu, která tento problém vyřeší. Je bez zavařování, takže ji zvládne i začínající kuchařka. Podívejte se, jak se připravuje jedna z nejuniverzálnějších zeleninových příloh.

Suroviny

2 kg        hlávkové zelí

1 kg        salátová okurka

500 g     cibule

500 g     mrkev

1 kg        paprika různých barev

1             lžíce celý pepř

70 g        sůl

300 ml   ocet

400 g     cukr krupice

4 ks        bobkové listy

1 lžička  kyselina citronová

1 lžička  konzervantu (např. Borken – hydrogensiřičitan draselný)

podle    chuti feferonky

Postup

Nejdříve si připravíme všechny suroviny, které omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Se zelím si můžete pomoci tak, že ho nastrouháte na hrubém struhadle. Veškerou zeleninu spolu v misce promícháme. V druhé misce smícháme sůl, cukr, pepř, nalámaný bobkový list, kyselinu citronovou a Borken. Borken seženete v obchodě, kde prodávají víno nebo ve větších supermarketech. Touto směsí zasypeme zeleninu, přidáme ocet a vše spolu promícháme. Nejlepší rukama. Takto promíchanou zeleninu necháme stát 6-7 hodin, aby pustila šťávu a až potom s ní pracuje dál. Zeleninu vtlačíme do zavařovacích sklenic až po vrch a zalijeme ji ještě šťávou, která nám zůstala v misce. Pokud chcete, můžete do každé sklenice přidat pikantní feferonku. Sklenice důkladně uzavřeme a necháme je na chladném místě odpočívat několik týdnů. Po 4-6 týdnech můžete čalamádu začít konzumovat.

 

Čalamáda z přebytečné zeleniny