Chodíte na farmářské trhy nebo jezdíte za svým farmářem pro čerstvou zeleninu? Dobře děláte, kromě toho, že podporujete místní pěstitele, jíte taky chutnější potraviny a šetříte přírodu.

Švédští vědci už před mnoha lety spočítali, že potraviny, které se objeví během švédské snídaně na stole – jablko, chléb, máslo, káva, sýr, smetana, cukr a pomerančový džus – urazí dohromady kolem 40 tisíc kilometrů.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

A „cestují“ i české snídaně. Stačí se podívat na etikety nebo se trochu zapřemýšlet nad tím, odkud se vzal ten banán, který se právě chystáte rozmixovat s mlékem, a máte jasno. Vzdálenost je jedním z hlavních důvodů, proč bychom měli dávat přednost našim produktům, a to i ve vztahu k životnímu prostředí. Pokud si spočítáte, kolik kilometrů ujede náklaďák s vašimi oblíbenými potravinami, třeba jen z Evropy, a kolik výfukových zplodin po cestě vypustí, další argumenty jsou naprosto zbytečné.

Tým lowské univerzity dokázal, že běžný systém velkodistribuce potravin spotřeboval 4-17x více paliv a vypustil 5-17x víc emisí než regionální a lokální distribuční systémy! Chcete slyšet další důvody, proč kupovat raději české jahody, než ty egyptské?

1. Větší nutriční hodnoty produktů

Když nakupujete u místních pěstitelů nebo v jejich obchodech, budete mít jistotu, že jsou jejich potraviny v souladu s danou sezónou, kdy konkrétní potravina dozrává. Protože se nemusí daleko dovážet, má šanci přirozeně dozrát, a je proto chutnější a nutričně prospěšnější. Tím, že se plodiny sklízejí na vrcholu zralosti, hodnota živin není ohrožena. Antioxidanty, vitaminy či minerální látky z konvenčně pěstovaných plodin se ztrácejí během zpracování a při přepravě. Kromě toho lokální potraviny obvykle nemají žádné chemické přísady. Možná to jablko z jihomoravské farmy na první pohled není tak lesklé a veliké, ale určitě bude zdravější a chutnější.

2. Podpora místní ekonomiky

Proč dotovat argentinskou nebo portugalskou ekonomiku, když můžete podpořit finanční stabilitu té české? Peníze, které dáte našim farmářům, zůstávají „doma“ a s největší pravděpodobností budou reinvestovány do dalších českých podniků a služeb v rámci komunity. Tím podpoříte vytváření dalších pracovních míst a tím i prosperitu místních obchodů a firem.

3. Podpora biodiverzity

Bohužel, podle Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství, více než 750 zemědělské genetické rozmanitosti zaniklo ve 20. století. Z ekologického hlediska přitom platí, že čím větší biologická rozmanitost přírody, tím lépe daný ekosystém odolává změnám. Díky menším hospodářstvím, kde roste spousta různých druhů plodin, se biodiverzita naopak zvyšuje. Malé, biologicky rozmanité farmy jsou pro její uchování nezbytné.

4. Posílení společenství

Výběr místních potravin vás „přinutí“ setkat se s těmi, kdo je pěstují, poznat jejich přístup k životu i k práci. Co si budeme povídat, je to mnohem společenštější, než jít do supermarketu. Kontakt s farmáři je zábavná věc, nehledě na to, že taková návštěva rodinné farmy v Krkonoších je skvělým vybočením ze stereotypu.

5. Nepoškozujete tolik životní prostředí

Zemědělská velkovýroba může mít škodlivý vliv na životní prostředí, včetně ničení půdy a eroze, odtoku znečištěné vody či herbicidů a pesticidů do vodních systémů. Místní ekologické zemědělství nespoléhá na syntetiku a nepoužívá hnojiva na bázi ropy apod. Dobře fungující a odpovědné farmy mohou sloužit i jako stanoviště volně žijících živočichů.

6. Bezpečnější potraviny

Tím, že česká brambora urazí méně kilometrů, než skončí ve vašem hrnci na nedělní bramboračku, snižuje se zároveň riziko kontaminace potravin. To se zvyšuje v případě sklizně, mytí, přepravy a distribuce u konvenčně pěstovaných potravin.

7. Výběr

V supermarketech obvykle najdete jen některé druhy či odrůdy ovoce a zeleniny, takže vám časem mohou připadat tak trochu nudné. Když ale nakupujete u pěstitelů přímo, můžete si vybrat z větší nabídky.

7 důvodů, proč nakupovat lokální potraviny