Potraviny jsou čím dál tím dražší a i přesto s nimi často plýtváme svojí neznalostí správného skladování. Kdybychom měli dostatek informací, tak bychom určitě ročně ušetřili pěknou sumu. Podívejte se na následujících 5 doporučení, díky nimž zajistíte, že běžně používané potraviny vydrží mnohem déle.

  1. Konec plesnivění sýra

I když je sýr uložený v lednici, relativně brzy se na něm může objevit plíseň. Ta je v pořádku, pokud jde třeba o nivu nebo roquefort, plíseň na ostatních druzích nás ale může nepříjemně překvapit. Oddálit zplesnivění můžete tak, že sýr obalíte do ubrousku namočeného do whisky a pak ho uložíte do sáčku. Dalším řešením je zabalit ho do pergamenového papíru a následně do fólie. Pokud potřebujete sýr ochránit před vysycháním, potřete ho trochou másla.

  1. Prodlužte životnost načatému mléku

Chcete-li uchovat načaté mléko nebo smetanu déle čerstvé, přidejte do nich špetku soli.

  1. Zralé banány použijte na moučník

Když zjistíte, že banány už jsou přezrálé a mají na sobě hnědé skvrny, nemusíte je rovnou vyhazovat. Skvěle vám poslouží jako ingredience na banánový koláč. Recept zde. Pokud nemáte čas, tak zralé banány oloupejte a zamrazte. Před pečením je vyndejte, aby stačily rozmrznout.

  1. Květináč pro kořenovou zeleninu a zázvor

Mrkev, kořenová petržel i celer uložené v mikrotenovém sáčku v lednici mají často tendenci rychle hnít. Asi nejchoulostivější je právě v kuchyni nejčastěji používaná mrkev. Zázvor zase rychle vysychá. Proto je příště raději než do chladničky uložte do květináče naplněného pískem. Ten by měl být hliněný bez jakékoliv glazury. Květináč pak postavte někam na chladné a temné místo. Tímto způsobem uložená zelenina vydrží i víc než půl roku.

 

4 tipy na záchranu potravin před zkažením