Díky hlubokému chladu zachráníte spoustu potravin. Pojďte se podívat, jak na to.

Chleba
• Až ho budete rozmrazovat, odstraňte z něj veškerou námrazu uvnitř sáčku. Protože při rozmrazování by se led nasákl do chleba.
• Chleba a pečivo koupíte většinou v obalech, které nejsou do mrazáku vhodné – papír zvlhne a přilepí se na pečivo, v igelitu se zas teplé pečivo zapaří. Doma jej tedy buď zabalte do utěrky a dejte do chlebníku, nebo nakrájejte na plátky a zamrazte ve vzduchotěsném sáčku se zip lockem.

Maso
• Když maso, především vepřové, obsahuje hodně tuku, může po rozmrazení chutnat žlukle.
• Proto je lepší ho povrchového tuku před uložením do mrazáku zbavit.

Zelenina
• Zeleninu s vysokým obsahem vody, jako například rajčata, je lepší před zamrazením rozmixovat na pyré, nebo ji můžete podusit, aby ztratila něco ze svého objemu, aniž by ztratila chuť (houby).
• Na obal nezapomeňte připsat, zda je takový polotovar osolený, nebo ne!

Ovoce
• Některé ovoce, jako například jablka, je lepší před zamražením také rozmixovat nebo podusit. Můžete je pak použít na náplně do koláčů či buchet a vedle toho takové pyré zabere v mrazáku mnohem méně místa.
• Ovoce, třeba rybíz, maliny a podobné bobuloviny, zamrazte jako sorbet nebo zmrzlinu. Nebo z nich jen vymačkejte šťávu a zamrazte oslazené, ve vaničce nebo jako nanuky. Stejná směs po rozmrazení bude skvěle chutnat jako omáčka na vanilkových krémových dezertech.
• Až budete podávat třeba rozmražené jahody, nechte je roztát pomalu, aby střed byl ještě studený – vypadá to lépe, než když jsou roztáté úplně, protože jsou pak měkké a povadlé.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Omáčky
• Ty, které jste si navařili k těstovinám nebo třeba k masu s rýží, možná během pobytu v mrazáku zhoustly. Až je budete rozmrazovat v hrnci či v mikrovlnce, přidejte pod ně trochu vody.
• Nezamrazujte omáčky spolu s těstovinami či jinou přílohou, vydrží tak déle. Navíc vám omáčka a příloha zvlášť poskytují víc možností, jak je použít.

Mléko
• Během mrazení se můžou v mléce oddělit jeho jednotlivé složky, záleží na jeho tučnosti. Čím tučnější, tím vyšší pravděpodobnost, že se to stane. Ale i když se tuk oddělí, nic se neděje, stačí pak rozražené mléko protřepat.
• Totéž platí o jogurtu – zkrátka ho rozmíchejte. A pokud se to moc nedaří, použijte mléko či jogurt spolu s ovocem jako základ koktejlu, z jogurtu a ovoce si můžete udělat nanuky.

Jak mrazit co nejlépe?
Potraviny zchlaďte co nejrychleji, ideálně do hodiny. Rozdělte je na porce, ty dejte do vzduchotěsné nádoby či sáčku, označte a dejte do mrazáku.

Jak správně rozmrazovat?
Rozmrazujte v lednici, ideálně přes noc. A jídlo zpracujte do 24 hodin po tom, co jste ho vytáhli z mrazáku. Ohřívejte zakryté v mikrovlnce nebo pod pokličkou v hrnci na mírném plameni. Vždy prohřejte tak, aby jídlo ve všech svých částech bylo vroucí.

Další tipy na perfektní mrazení
• Jídlo, o kterém dopředu víte, že ho budete mrazit, neuvařte úplně, jelikož k němu ještě bude nutné připočítat čas, po který ho budete po rozmrazení ohřívat.
• Pokud jste suroviny pro pokrm zamrazili jako syrové, pak je rozmrazli a uvařili, výsledné jídlo můžete zas zmrazit. Totéž platí i v případě, že výchozí potravinu pro přípravu teplého jídla jste koupili už zmrazenou.

Chytré rady: Jak správně zamrazit a rozmrazit jídlo
Označeno: