Snažíte se žít zeleněji a přemýšlíte, kde všude by se dalo ušetřit? Můžete začít už ve vaší kuchyni! Tyhle jednoduché tipy ji dovedou proměnit doslova v ekologickou oázu.

• Balení

Někdy stačí omezit nákup balených potravin. Opravdu potřebujete deset jednotlivých krabiček těstovin, rýže a cukru? Uvědomte se, že všechny obaly nakonec skončí v popelnici. Lepší je nakupovat ve velkém a po otevření obsah přesypat třeba do plátěných pytlíků. K nákupům používejte látkové nebo papírové tašky, vozte je s sebou v kabelce nebo autě, abyste pokaždé u pokladny nežebrali o další nepotřebnou igelitku. No jen se podívejte ve své kuchyni, kolik se jich tam povaluje…

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

• Konec jednorázovým ubrouskům a utěrkám

Že je to praktické? Možná. Ovšem taky dost neekonomické. I když jsou třeba vyrobené z recyklovaného papíru, pořád je to zbytečný odpad navíc. Já osobně jsem už doma zavedla látkové utěrky a snažím se používat dokonce i látkové kapesníky. Sice to někomu připadá nehygienické, ale takový textilní kapesník se dá na rozdíl od toho papírového krásně vyprat. A pokud navíc chcete, aby látkové utěrky voněly a byly antibakteriální, můžete je po vyprání namočit do nádoby, ve které smícháte 1 šálek vody, 1 šálek sody a 1 šálek vašeho oblíbeného éterického oleje (já doporučuji tea tree nebo citrus), a máte utěrku jako znovuzrozenou.

• Igelitové svačinové sáčky

No ano, ano, i tohle je praktické, ale proč je nenahradit něčím „zelenějším“? Máte-li děti, nebalte jim svačiny do igelitu, ale oživte slávu krabiček, které lze vymýt a použít každý den, dokud je děti neztratí nebo nezničí.

• Nádobí na jedno použití

Plánujete-li piknik nebo party, obvykle se asi zásobíte papírovými nebo plastovými tácky, miskami a podobně, které vám pak zahltí odpadkový koš. Zkuste něco jiného a přesto výhodného – ekologické jednorázové nádobí, které je vyrobeno z biologicky odbouratelných látek a lze je použít v domácnosti, při grilování či party a pak umýt, vysušit a použít opakovaně ».

•  Zkontrolujte si vodovodní kohoutek

Pokud není vaše baterie nejnovější, pak je pravděpodobné, že vyplýtváte nejen zbytečně moc vody, ale taky peněz. Stačí, když si na baterii přimontujete úsporný perlátor, což je unikátní spořič vody. Díky němu si můžete nastavit požadovaný průtok vody podle toho, jak je vám proud provzdušněné vody příjemný. Je to nejsnazší způsob, jak ušetřit za vodu a energii na její ohřívání. Perlátor se dá snadno našroubovat na baterii umyvadla, dřezu nebo sprchy. A navíc je poměrně levný – celou domácnost můžete vybavit za méně než 1000 Kč. Namontovanými perlátory ušetříte za rok až 8 tisíc korun na vodě a energii. Pořídit si ho můžete například zde »

• Neplýtvejte vodou

Než dáte nádobí do myčky, zbytky potravin z něj oškrábejete a nepoužívejte rychlý oplach. Pijete vodu z kohoutku? Kolikrát za den jím otočíte a odpustíte vodu, aby byla na pití dostatečně chladná? Možná desetkrát i víc. Natočte si vodu do džbánku a dejte ho do lednice. A pokud ještě nemáte myčku nádobí, při výběru hledejte takovou, která na mytí používá páru. Tohle mytí je tiché a ekologické – nádobí umyje za kratší čas a s nižší spotřebou elektrické energie.

• Proberte se kuchyňským náčiním

Mám na mysli nože, vidličky, kráječe, škrabky, kvedlačky a podobně. Opravdu je všechny tak nutně potřebujete? Nebo vám v šuplíku vlastně překážejí? Naplánujte si debordelizaci, vyhoďte ty, které už dávno neslouží svému účelu nebo je rozdejte bezdomovcům.

• Optimalizujte lednici

Ušetřit se dá i tady. Nejprve se přesvědčte, že dveře ledničky jdou dobře zavřít a že správně těsní. Zkuste dát za dvířka dvacetikorunu, a pokud ji bez obtíží vytáhnete, asi je načase vyměnit těsnění. No, a pokud je vaše lednička více než deset let stará, pak je pravděpodobné, že je asi o 60% méně energeticky úsporná než nové modely.

• Omezte plýtvání potravinami

Máte pocit, že zrovna tohle je naprosto nereálné? Já to zkouším praktikovat a jde to. Využívejte více zbytky (ze zbytků pečeného kuřete můžete vykouzlit třeba rizoto nebo udělat těstovinový salát), vařte více jídel najednou a zamrazte je, plánujte dopředu (chce to ovšem lístek se seznamem a v supermarketu „jet“ opravdu jen podle něj),. Nedojedli jste chleba? Nakrájejte z něj kostičky a vyrobte si třeba domácí krutonky do polévky. Možností je hodně, stačí se jen zamyslet.

• Kompost 

Končí každý den hromada potravinových zbytků v koši? Šlupky od okurky, vaječné skořápky, kávová sedlina nebo použité čajové sáčky jsou ideální pro to, abyste z nich vyrobili kompost. Stačí malý kbelík pod dřezem a kompostárnu máte jak vyšitou. Nemáte-li totiž venkovní zahradu a tedy ani možnost odnášet bioodpad do venkovního kompostéru, vyzkoušejte domácí vermikompostér. Vermikompost pak můžete použít při hnojení třeba pokojových i venkovních květin. Další inspiraci najdete zde »

10 zelených tipů, jak ušetřit v domácnosti
Označeno: